laupäev, 31. jaanuar 2009

Viimased päevad Amsterdamis

Teadmine, et esmaspäeval kolin Amsterdamist Groningenisse elama, on jalakesed kiiresti-kiiresti käima pannud, et võimalikult palju siit linnast veel endasse ahmida. Nii on viimased päevad möödunud muuseumides ja väljasõitudel. Et reede oli meil vaba päev, alustasime kohe hommikul muuseumi ringkäiku. Väga praktiline ost oli Hollandi muuseumide kaart, millega saab terve aasta erinevatesse muuseumidesse tasuta, või erihinnaga. Kui aus olla, siis pole ilmselt minu näol tegemist just kõige suurema muuseumi friigiga - aga Rembrandt, Hals, Gogh jt maailmakuulsused - neid ju lausa peab siin olles oma silmaga kaema! Kuigi Rijksmuseum ei suutnud väga palju emotsioone tekitada, oli tore oma silmaga näha Rembrandti hiigelsuurt "Öist vahtkonda", mis mõjus võimsalt küll!

Päris põnevaks osutus Hollandi eliitperekonna Van Loonide majamuuseum, mis oli 17. sajandist küllalt autentsena säilinud. Sellistes kunagistes glaamuurielamistes hakkab mul alati film silme ees jooksma, kus kujutlen, kuidas daamid punastel vaipadel suurte kleidi sahisedes liikusid, teenijad köögis askeldasid ning härrad äriasju korraldasid... ja miks mitte olla ise selle filmi peaosas, ilusaid kleite kanda ja rohkeid armuafääre korraldada!

Eile õhtul käisin arhitektuurimuuseumis ja sattusin ühe näituse avamisele. Minuga liitus eesti poiss Tauri, kellega kohtumine oli ses mõttes sümboolne, et ta oli lõpetanud oma ERASMUS poolaasta Groningenis ning sõitis öösel Tallinnasse...Algul mõtlesime Tauriga kuskile kohvikusse minna, aga näituse avamisel oli elav muusika, põnevad inimesed ja vein pealekauba...nii et jäime tunnikeseks sinna vestlema. Koju tagasi jõudes ootasid mind ees kokkavad korterikaaslased. Saksa poiss Michael tegi keele alla viivat punase karri kana hõrgutist. Kokkavad mehed on vaatepilt omaette!:)

Õhtu lõppedeks vaatasime veel Rootsi režissööriLukas Moodyssoni filmi "Together", mis oli üle pika aja üks ägedamaid filme, mida olen näinud!

Kommentaare ei ole: