teisipäev, 20. jaanuar 2009

Depressiivsed väikelinnad. Mitte.

Holland on ses suhtes mõnus, et ta on piisavalt väike selleks, et erinevatesse kohtadesse jõuda. Näiteks pole hollandlastele mingi probleem ühest linnast teise tööle minna, sest logistika on siin ääretult hästi korraldatud ning vahemaad on piisavalt väikesed. Hollandlased ei vali töökohta elukoha järgi, nad on liikuvad ja kõige suhtes paindlikud. Täna otsustasingi koos kolme kaaslasega Amsterdamist veidi eemale piiluda.

Üks päev kaks väikelinna. Depressiivsed? Kaugel sellest!

Sõitsime rongiga umbes 20 km kaugusel asuvasse Haarlemisse, mida meil soovitati ajaloolise arhitektuuri ning "lihtsalt nauditava atmosfääri" tõttu külastada. Kui olime juba nii lähedal merele, siis käisime ka Põhjamerd vaatamas ja tuulist rannaõhku ahmimas. Mereõhk tegi kuidagi eufooriliseks ja rõõmsaks. Päike tuli ka pärastlõunaks välja ning pani mere kaunilt sirama.

Jalutasime väikelinnades, leidsime mõned vaatamisväärsused ja jõime kohustusliku lõunakohvi (sest lõunat siin ei sööda ja seega polnud ka üksi söögikoht avatud!). Haarlemist õhkus tõepoolest ajaloolist hõngu. Linna peamiseks uhkuseks on Püha-Paavo Katedraal (Cathedral of Saint Bavo), mis jäi meelde oma võimsa oreli poolest, millel on oma talenti demonstreeriunud isegi Mozart. Üldiselt oli kirik nagu katoliku kirikud ikka - suursugune ja toretsev.

Kui usklikud hollandlased ikkagi on, tekkis sotsioloogihakatisel küsimus? Kui nad on nii liberaalsed, siis peaksid nad pigem piibli suhtes leiged olema? Tunduks just kui loogiline, eks.

Religioossed vaated Hollandis on nagu hollandi ühiskond - väga kirjud. Minu üllatuseks omab religioon siin üsna kaalukat positsiooni. Vaid 35% ühiskonnast meelestab end usu suhtes leigeks, või negatiivseks. Enamus (32%) hollandlastest on katoliiklased - katoliiklus on Madalmaadesse jõudnud täna Hispaania mõjutustele. 70ndatest alates on aga kiriku mõju ühiskonnas vähenendud ning see on andnud teed liberaalsematele vaadetele, mis on seaduslikustanud eutanaasia, prostitutsiooni ja muud teistes ühiskondades harilikult keelatud nähtused. Tolerantsus ja liberaalsus pole ilmselt midagi, mis tuleneb religioonist, vaid on enesestmõistetavus, mis on hollandlastesse emapiimaga kaasa antud. Läbi ajaloo on Holland olnud kaubateede ristumispunkt ning siinset õhku on hinganud tuhanded erinevad rahvused, kellel on just niipalju või rohkemgi veel erinevaid arvamusi ja traditsoone.

Nii polegi just kui ühe inimese asi see, mida teine inimene kõige paremaks arvab...

Fotodel on jäädvustused tänasest päevast. Autor on leedu tüdruk Laura.

1 kommentaar:

Risto ütles ...

teed seal?
blogi ka täidad? :P