neljapäev, 8. jaanuar 2009

Ik komm van Estland

Dag!

Miks ma õpin hollandi keelt, võiksite te küsida?

Keelt õpin just seetõttu, et sügavamini kohalikku kultuuri sisse piiluda ning lihtsalt vaatluse asmel ka osalusvaatlust teha. Hollandi keelt on ses mõttes tore õppida, et lihtsamate lausete puhul kirjapildis on nende sisu aimatav. Metoodiliselt on tunnid üles ehitatud nii, et keskendume keelte võrdlusele ning proovime seoseid luua. Meie õpetaja Joop on 55-aastane šarmante meesterahvas, kes räägib aegaliselt, ja kui mindagi ütleb, siis see on väga läbimõeldud ja keerutamata. Joop väitis, et kolme nädala pärast oskame juba vestluses osaleda ja kaasa rääkida. Let`s see.

Märkasin hollandlaste kohta juba teise olulise tunnusjoone: nagu on väga otsekohesed. Joop pani asjad paika: Rotterdam on väga kole linna ja kui sa lähed Rotterdami õppima, siis pead sellega arvestama. Kui Su nimi on Czhaba, siis see hollandlastele ei meeldi ning sa peaksid valima endale uue nime.

Niisugune ausus ja otsekohesus vajab natuke harjumist. Eriti neile tudengitele, kes tulevad "small-talk" riikidest nagu Itaalia või Hispaania. Ja see pole ainult Joop ning tema iseloom, vaid niisugust ebatavalist otseütlemist olen selle kahe päeva jooksul veelgi tähele pannud. Majutuskontoris pahandas üks tädi noormehega, kes ootas järjekorras parasjagu teenindatava tudengi selja taga. Noormees sai märkuse osaliseks, sest ta seisis vestlusele liiga lähedal - "We could have talked about intimate things," pahandas majutuse korraldaja. Ma ise poleks samuti selle peale tulnudki:). Samas on kohalike näol alatasa naeratus, kohtab sellist mõnusat boheemlaslikkust ning kõik ollakse valmis aitama, kui on mure!

Üldiselt on mul tunne, et olen inimdžunglis! Kõik need rattad, kanalid ja värvikad inimesed on hetkel veel lihtsalt liiga sürreaalne - pea on mõtteid täis, aga seda kõike on veel natuke liiga palju paari päeva jaoks!:)

A.
Amsterdam.

8 kommentaari:

Risto ütles ...

noh, inimesed pidid linna moodustama Merdadi sõnade järgi, et head inimesed moodustavad head linnad. :)
Hollandlaste käitumine pidi olema hästi tugevalt mõjutatud nende relidioonist nagu mulle muinasjutuvestja moodi õppejõud kord ütles. :)

Tüdruk ütles ...

Jah, Calvinism on neid tugevasti mõjutanud, päris suur osa rahvastikust (kolmandik, kui ma ei eksi) on katoliiklased. Ja käsk ütleb ju, et valetada ei tohi:)

Oudekki ütles ...

Ee.. see asi, et mismoodi on Itaalia small-talk riik? Ma ei vaidle, vòib-olla ongi, aga mida sa silmas pead?

Tüdruk ütles ...

Pean silmas seda, et näiliselt ehk ollakse avatumad, samas võib-olla ei näidata kohe oma sügavamaid tundeid ja mõtteid välja. Et, kui öeldakse, siis mitte alati sellepärast, et see oleks sügav tõde, vaid et nii on tavaks öelda, või tahetakse selle ütlemisega partnerile meeldida. Pascal on filosofeerinud, et inimesed kardavad kõige rohkem haavata seda, kelle poolehoid on neile kasumlikum. Tõe rääkimine on kasulik sellele, kellele räägitakse ja kahjulik sellele, kes räägib. Inimelu on üksainus meelepete – inimesed muud ei teegi kui kiidavad ja seega ka petavad üksteist:)

Tüdruk ütles ...

Samas, Sina elad Itaalias ja oskad seda küsimust ehk kommenteerida. Mina lähtun ainult oma põgusatest kogemustest:)

Kristel ütles ...

Jee Age! Nii tore, et oled Hollandis. Seda kõike lugedes tekib ikka selline nostalgia ja tahtmine kohe lennukisse hüpata ja Hollandisse põrutada. Ma siis ka natukene oma kogemustest hollandlaste kohta võin öelda, et nad on jah calvinistid, protestantluse äärmuslikum vorm. Mis tähendab seda, et ainult raske tööga on võimalik elus midagi saavutada. Eks Groningenis sellest vast räägitakse ka, nad ju ikka oma ajalugu räägivad meelsasti. Ja kõik inimesed on nii pikad, sul Age ei tohiks seal siis probleemi olla:) Oled selline pikk ja blond, tüüpiline hollandlane:) Aga Groningenis tunned sa seda paremini, sest see on nii monokultuurne linn, et seal saab seda tõelist hollandlust ikka kuhjaga. Kas oled märganud, kuidas inimesed omaette laulavad ja kedagi tuttavat nähes hõikavad,juhuu!!! See tekitas alati Groningenis hästi koduse ja turvalise tunde. Edu sulle!

Tüdruk ütles ...

Jah, Kristel. Inimesed on tõesti pikad. Tüdrukud on siin isegi 180 ligi. Meie ERASMUS keelegrupis jällegi on kõik nii pisikesed:).

Jaa, olen küll tähelepannud, et inimesed omaette räägivad ja laulavad:). Väga mõnus:)

Risto ütles ...

pole eestlased siis midagi laulurahvad :D